MŠ: 12 míst navíc za více jak 20 mil. Kč?

Na úterý 23. srpna 2022 je od 17 hodin naplánováno veřejné jednání Zastupitelstva obce č. 28. Program byl zveřejněn na úřední desce v pondělí 15. srpna 2022. V sobotu 20. srpna 2022 rozeslala p. Pospíšilíková zastupitelům e-mail, že na jednání ZO bude navrhovat zařazení nového bodu ohledně rozšíření kapacity Mateřské školy. Dost zásadní bod reprezentující výdaj obce minimálně 20 miliónů Kč za navýšení kapacity MŠ o 12 míst. Rozhodnutí starého (současného) zastupitelstva zaváže nové zastupitelstvo vzniklé z voleb v září. Navíc o dodatečném zařazení tak zásadního bodu se veřejnost nemá šanci dozvědět, aby se veřejného jednání ZO mohla třeba zúčastnit, nebo vyslovit svůj názor. Aby nedocházelo k mýlce: nejsem proti hledání a nalezení řešení ohledně kapacity MŠ v Kostelci u Holešova.

Začínali jsme 19.11.2020 schválením varianty nástavby ze studie a zadání vypracování projektové dokumentace. Tenkrát nám předkládali informace o předběžném rozpočtu 3,76 mil. Kč. Dnes je projekt hotový. Cena jen za projekt vyšplhala ze 191 tis. Kč na 732 tis. Kč plus 21% DPH. Stavba samotná se vyšplhala z 3,76 mil. Kč na více jak 16 mil. Kč plus 21% DPH. V souhrnu jsou to pro obec náklady více jak 20 mil. Kč včetně DPH. Ano, je políčeno na dotaci. Ale nikde není jistota, že obec dotaci dostane a zda dotace bude v plné výši pokrývat to, co obec očekává.

Z pohledu poskytovatele dotace tu pořád vidím uzavřenou a nevyužívanou třídu MŠ v Roštění. A pak asi to nejzásadnější: 12 míst navíc v MŠ Kostelec u Holešova za více jak 20 mil. Kč? Nejsem stavař ani ekonom. Ale jako poskytovatel dotace bych zvažoval, zda místo nasypání peněz do přístavby za 20 mil. Kč není lepší řešení koupit obci mikrobus na dopravu dětí do 1 km vzdálené obce. Nebo zda se nedá najít jiné stavebně-projektové řešení, co spolkne méně peněz.

Obdržené podklady, co budeme projednávat v úterý 23. srpna 2022 na ZO č. 28, si můžete prohlédnout zde. Samozřejmě si projednávání bodu můžete přijít poslechnout osobně a třeba si k tématu říct svůj názor.

1 komentář u „MŠ: 12 míst navíc za více jak 20 mil. Kč?“

  1. Se už tady všichni zbláznili? Přístavba školky za 20 mega? Za to by mohla stát nová samostatná budova vedle stávající školky. A děti by nemuseli chodit do třídy po schodišti nebo výtahem. Už ať jsou volby a konečně tam bude sedět někdo normální, kdo dokáže požadavek odborně dobře zadat a oponovat dodavateli když vytváří blbosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *