Omlouvám se maminkám s kočárkem

Chtěl bych se tímto omluvit všem maminkám, co se s kočárkem musí prodírat okolo nevhodně parkujících aut na chodnících u nás v obci. Sám jsem si to vyzkoušel a je mi stydno, že obec bezmála rok v tomto nekoná.

Za chvíli tomu bude rok, co jsem na ZZO č. 9 předložil na projednání bod „Parkování aut na chodnících v obci„. Poukazoval jsem na to, že řidiči parkující na chodnících porušují zákon 361/2000 Sb. o pozemních komunikacích a mnohdy znemožňují průchod lidem po chodníku – o maminkách s kočárky nemluvě. Samozřejmě vymožení odstranění parkujících aut z chodníků je pro p. Hlobila nepopulární krok vůči řidičům (a tedy i voličům). Takže šalamounsky se na zastupitelstvu obce odhlasoval vznik bezzubé komise, která by to měla řešit. Mimochodem komise nemá žádné pravomoce, pouze doporučující hlas. A že auta v rozporu se zákonem parkují na chodnících – na to nepotřebuji komisi. Stačí se po chodnících projít, nebo se podívat na mé fotky co jsem k bodu přiložil.

Asi si dokážete představit co se dále dělo. Kdo očekával že NIC, tipoval správně. Dokonce komise ani nevznikla, protože nikdo nechce dělat předsedu. Usnesení zastupitelstva je nicméně platné, trvá a nikdo nevyžaduje jeho vykonání. A maminky s kočárky se dál musí prodírat okolo parkujících aut.

Jedno slunné podzimní sobotní odpoledne jsem s vnučkou Amálkou vyrazil s kočárkem na procházku obcí. Sám jsem si vyzkoušel, jak obtížné to maminky s kočárky mají a jak rizikově si občas musí počínat kvůli bezohledným řidičům a nečinnosti obce. Cestou jsem natočil video, které jsem opatřil titulky.

Nevím jestli jsem tímto příspěvkem maminkám, či ostatní chodcům po Kosteleckých chodnících pomohl. Ale chtěl jsem se Vám touto formou alespoň omluvit za nečinnost obce a vyjádřit podporu, že v tom nejste sami.

9 komentářů u „Omlouvám se maminkám s kočárkem“

  1. Hana 22.10.2016 napsala komentář pod nesprávný příspěvek. Zde je text jejího komentáře aby bylo zřejmé, na co reaguji.

    Chtěla bych reagovat na váš článek ohledně parkování aut v Kostelci.
    1/ Můžu vás ujistit,že tato problematika se netýká posledního jednoho roku.Sama jsem s kočárkem jezdila už před 11lety a parkování na chodnících se od té doby vůbec nezměnilo.Takže i předešlé vedení obce se tím nijak nezabývalo a situaci neřešilo.
    2/ Účastnila jsem se osobně ZZO 9, kde jste na problematiku parkování upozorňoval, dokonce si pamatuji, že jste byl navržen do komise, která by to měla řešit. Razantně jste to odmítol, tudíž mi přijde směšné, že zrovna vy na to teď poukazujete.Jako občan Kostelce a zároveň zastupitel obce problémy neřešíte, jen pomlouváte a kritizujete.
    3/ Z vašeho komentáře jsem moc dobře nepochopila, čí že to vnučku jste vlastně vezl.

    K bodu 1. Ano, pro maminky s kočárky (a i chodce) je smutné, že parkování aut na chodnících v Kostelci u Holešova je dlouhodobý nešvar. Nedokáži posoudit, jak náročné to bylo s auty parkujícími na chodníku před 11 lety, když jste jezdila s kočárkem – nebyl jsem u toho. Ale z Vašeho textu jsem pochopil, že tenkrát Vám to vadilo stejně, jako to vadí maminkám s kočárkem dnes. Jedné věci ale nerozumím – proč jste se před těmi 11 lety neozvala, že auta nemají co parkovat na chodníku? Proč jste nezašla na obec, či neiniciovala bod k jednání na zastupitelstvu, aby se problém začal řešit? A že se problém parkujících aut na chodnících v Kostelci má a musí řešit, na tom se doufám shodneme.
    K bodu 2. Ano, máte pravdu že jsem v prosinci 2015 jako čerstvý zastupitel inicioval na ZZO č. 9 body k projednání: parkující auta na chodníku a úkapy provozních kapalin na veřejném prostranství (tedy i chodnících). V usnesení jsem navrhoval, aby věc řešil starosta, jelikož jako jediný za obec má exekutivní pravomoc problematiku řešit a s pomocí ostatních výkonných orgánů i vyřešit. Namísto toho zastupitelstvo navrhlo vytvoření komise. Jenomže komise (jakákoliv) má pouze a jen doporučující hlas bez jakékoliv pravomoce. Tudíž je bezzubá, jak píši ve svém příspěvku. Od samého počátku bylo zřejmé, že komise nemůže nic vyřešit, i kdyby sebevíc chtěla. Taková práce pro mne nedává smysl a proto jsem se nechtěl stát členem komise, která má význam jen na papíře. Ten zásadní cíl – změnu pro maminky s kočárky a chodce na chodnících – komise nepřinese a ani přinést nemůže. A že jako zastupitel problémy neřeším? Jako běžný zastupitel nemám žádnou exekutivní pravomoc. Mohu pouze dávat návrhy k projednání, dávat dotazy, připomínky či podněty a nebo požadovat informace. Vše je pregnantně popsáno v §82 zákona 128/2000 Sb. o obcích. Jinými slovy jako běžný zastupitel nemám pravomoc problémy jménem obce řešit. To přísluší (v případě naší obce) pouze a jenom starostovi, jako statutárnímu zástupci. Takže jako zastupitel i jako občan jsem udělal jediné v tu chvíli možné – navrhnul jsem body k projednání na ZZO.
    K bodu 3. Tento Váš dotaz považuji za příliš osobní nemající souvislost s parkováním aut na chodnících. Ale jak každému říkám, zeptejte se mne přímo a já vám odpovím (pokud budu vědět). Tedy tak činím i v tomto případě. Každý rodič když má syna nebo dceru, tak po určitém čase se dočká toho, že tyto děti mají zase své potomky – syna nebo dceru. Rodič se stává prarodičem (dědečkem či babičkou) a potomci synů a dcer zase vnuky a vnučkami. Takže pro Amálku jsem dědou a Amálka je pro mne vnučkou.

  2. Ahoj Petře, hledíme co si u vás lidi dovolí. Proč Ti to píše? Že ty chodníky jsou v takovém stavu už dlouho, tak proč něco proti tomu nedělali už dříve? Myslíme si, že umí jenom rýpat do Tebe, protože nahlas říkáš pravdu, no a to se každému nemusí líbit. A jak vidíme, tak taky nelíbí.
    A to s tou vnučkou, tak na to opravdu není co říct. Hlavně se takovými chudáky nenech vytočit, pěkně jsi to napsal, třeba to paní dojde.

  3. Zase jste asi píchl do vosího hnízda. Chcete se zastat maminek a i to je zase špatně. Přesně český člověk! Děcko už mám velký, s kočárem už nejezdím, tak proč se o to budu starat. 🙁 Vnučka ? Co ta paní nepochopila ?

  4. Ještě jednou bych ráda reagovala.
    1/ Pro ty, co Kostelec neznají a rádi se zapojují do debaty, o které vůbec nic neví. Jedná se o možná jeden úsek, kde auta svým parkováním zasahují do chodníku. Není to pravidlo, že by se v Kostelci na chodnících parkovalo. Nejsem člověk konflikní, takže jsem situaci řešila tak, že jsem auto objela nebo přešla na druhý chodník.
    2/Ano, když nechci,tak nebudu nic dělat. Heslo p.Žůrka. Nejlépe všechno hodit na starostu. Píše něco o bezzubé komisi, která nemá pravomoce, ale ani neoslovil lidi, kterých se to týká, aby je informoval, že parkují špatně.Zrovna v jeho případě se divým, že už na naše občany neposlal vyšší orgány.
    3/ Tento bod nebudu znovu komentova.Já vím, kdy se rodič stane prarodičem. Je vidět, že vaši kamarádi vás moc dobře neznají

    1. Myslím si, že jste člověk střední generace, který vyrostl a utvořil si názory na svět již v právní demokratické společnosti. Proto mne překvapují na jedné straně Vaše postoje typu: „Vyjadřovat se můžeme jenom my starousedlící“ a na druhé straně „Raději sklopíme před vrchností či silnějším hlavu“. Trefné přísloví říká – že něco nevíme ještě neznamená, že to neexistuje.
      Nevím, jestli znáte lidi, co se zde zapojují do debaty. Já znám jen pár. A u těch pár co znám, bych se rozhodně neodvážil tvrdit, že jim vidím do hlavy jaké mají informace a jestli se kvalifikovaně dokáží zúčastnit diskuze. Na druhou stranu demokraticky připouštím, že Vy možná znáte všechny lidi co se zde zapojují do diskuze. A možná je znáte všechny tak dobře, že máte právo tvrdit, že o této debatě nic neví. Ale ruku na srdce, toto je nerealistická úvaha. Myslím, že oba jsme na tom zhruba stejně: do hlav a myšlenek druhých nevidíme. Nezbývá nám tedy než si demokraticky vyslechnout názory ostatních a dopředu je neodsuzovat zda mají či nemají právo k problematice něco říct. To je princip demokracie svobodné volby a svobodného vyjádření názoru a ten bychom měli prioritně dodržovat a ctít.
      Řešit systematicky parkující auta na chodníku (ano, jedná se především o 3 úseky) tím, že se jako slabší účastník silničního provozu podřídím silnějšímu a po mnoho let se jim budeme na chodnících vyhýbat, opravdu nebude správné systémové řešení. Zkuste si na chvilku hypoteticky představit opačnou situaci. Maminky s kočárkem a hemžícími se dětmi okolo budou systematicky chodit po silnici namísto po chodníku (třeba že je to pohodlnější, nebo širší, nebo lepší povrch, apod.). Myslíte si, že řidiči aut se jim budou vyhýbat a kličkovat mimo vozovku? Asi ne. Od toho má demokratická společnost zákony, aby pro všechny byla jasně definovaná pravidla. Aby slabší byli ochráněni před silnějšími.
      Možná jsem to nejasně napsal, možná jste můj text nečetla pozorně. Komise nemá žádné pravomoce. Tedy ani oslovoval lidi a říkat jim, ať neparkují na chodníku. Slušný řidič přestane parkovat na chodníku hned a nepotřebuje k tomu komisi z obce. Neslušný řidič se bez úřední pravomoce s nikým nebude bavit, bude na chodníku parkovat dál a smát se nám, jak nad námi vyzrál. Uvedu příklad. U dveří Vám zazvoní člověk a bude tvrdit že je od ČEZ. Pustíte ho hned dál do domu? Ukážete mu hned faktury za elektřinu? Nebo napřed budete po něm chtít nějaký hodnověrný doklad, že je opravdu od ČEZ a pak si ho teprve vyslechnete? Doufám, že volíte variantu druhou.
      Trochu mi překvapuje postoj některých lidí v obci, jak se programově odmítají bránit. Paní Andrlíková pronesla na ZZO větu, že obec si přece nebude stěžovat nadřízenému orgánu, protože by si to u něj rozházela. Podobně jsem slyšel příběhy o neoprávněných účtech za telefon nebo energie a lidé namísto reklamace a bojování za svá práva sklopili hlavu a šli to zaplatit. Z Vašich vět cítím, že i Vy máte podobný symptom uvažování. Ale kontrolní instituce, policie, soudní systém či institut ombudsmana je tu přece nám všem k dispozici, abychom se domohli práv. To není ostuda oslovit nezávislou instituci, aby spor rozhodla a uvedla do souladu se zákonem. Není přece normální, že jedna strana (chodci) žije a koná podle zákona a druhá strana (řidiči) porušuje zákon na úkor první strany.

      1. Dobrý večer pane Žůrku,
        po přečtení vašeho komentáře mám pocit, že nechcete chápat, co vám kdo píše. Sám často říkáte, že vás nikdo neposlouchá, ale vy děláte to samé druhým. Nikdo neříká, že se situace v obci s parkováním nemá řešit. Jen je třeba, aby se k tomu postavilo nějak celé zastupitelstvo, nikoliv pouze starosta. Ten má v současné době stejnou pozici jako vy. Nemůže jen tak ze své vůle něco rozhodnout a sám dle svého úsudku začít řešit. Starosta je pouze člověk, který může přenést myšlenku zastupitelstva či rady v reálné činy. Aby bylo možné nějaké činy udělat, je třeba nějaké zadání a takové zadání může vzejít např. právě z doporučení komise, ve které jste se odmítl angažovat (i když měla vzniknout jako reakce na váš podnět). Proto možná ten komentář o tom, že se vyhýbáte jakékoliv činnosti pro obec. Napsání článku na web určitě nic nevyřeší. Je to jen planý text, který nikomu nepomůže. Možná se vám jen uleví, že můžete zase jednou napsat na web jméno Hlobil. Přijde mi totiž, že to děláte jen proto, abyste si mohl udělat další čárku na papír, že jste tak učinil. Jinak s vámi nesouhlasím, že nemůžete nic dělat. Již několikrát jsem od vás slyšel, že je povinností každého občana upozornit na nedodržování zákonů, pokud si je takového porušení vědom. Několikrát jste tak obhajoval poslání kontrolních orgánů na obec, ale nyní tuto svou možnost přehlížíte a děláte, jako byste ji neměl. Není to potom dvojí výklad toho samého? Já jsem přesvědčený, že je.

  5. Milá paní o co Vám jde, musíte se prostě za každou cenu do Petra navážet?
    Úděl starosty je starat se o obec. V jednom komentáři bylo, jaký za to dostává krásný plat – přes 45.000 Kč hrubého.
    A prosím neplantejte se po čem Vám nic není.

  6. Petre,ziram,co dokazou lidi resit. Kdyby se kazdej staral sam o sebe,o vsechny by bylo postarano a vsem by by bylo dobre. To,ze upozornujes na problem,ktery se tyka obce a diky lhostejnosti obcanu se neresi,protoze v dnesni dobe si lide umi jen stezovat a narikat,jak je vsechno spatne,ale nikdo se ani neozve,natoz aby neco podniknul…je to strach nebo pohodlnost?? Na to si musi kazdy odpovedet sam. A clovek,ktery se ozve a ma zajem veci resit k lepsimu,ma byt ten nejhorsi?? Nejde vubec o to,jestli jde zrovna o obec Kostelec nebo o „Horni Dolni“ kdekoliv jinde… pani Hano,z vasich reakci je zrejme,ze vubec nejde o problem parkovani aut,ale nejspis mate nejaky osobni problem,a nemate dost kuraze ho resit jinak,nez kopanim do jinych… smutne,ale vlastne „Vase vizitka“ …

  7. Docela me rozesmal ten komentar pani Hanky. Akorat jsem nepochopil ktere dite pred 11lety vozila… Delam si samozrejme legraci. Skoda ze nemate mestskou policii. Resil bych to parkovani na chodniku razantneji. Protoze takova bezohlednost se musi trestat. Pokud budete tohle prehlizet tak se to bude stupnovat. Ale zase na druhou stranu me uz to co se deje v Kostelci neprekvapuje.. Jak se rika ryba smrdi od hlavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *