Zákaz vjezdu přinese zklidnění dopravy

Dnes byla z rozhodnutí Rady obce naistalována značka zákazu vjezdu, která by měla přinést zklidnění dopravy pod okny sousedů.


m-5dd32176a

Myslím, že to byl dobrý počin od souseda Pospíšilíka iniciovat na jednání Rady obce umístění dopravní značky ve slepé ulici jdoucí k fotbalovému hřišti. A myslím, že to bylo dobré rozhodnutí ze strany Rady obce vyslyšet žádost iniciátora a značkou zklidnit dopravu v této části obce.

21-ro-16-zapis-rada-c-21_2016-17-10-2016_page_3

Lehké uvedení do problematiky pro ty, co v obci nebydlí, nebo zdejší dopravní ruch nepociťují na svou kůži. Uvedená komunikace je slepá a končí na hřišti. Lidé co to znají v drtivé většině ví, že když jdou na fotbalové hřiště, tak zaparkují jinde. Na tuto komunikaci vůbec nevjíždějí, protože tam auto stejně nejde nechat. Potíž je s přespolními, kteří obvykle chtějí dojet co nejblíž k trávníku hřiště, ale až na konci cesty pochopí, že se musí otočit a parkovat jinde. Pod okny sousedů je pak někdy provoz jak na Magistrále v Praze.

Značka by mohla řidiče nasměrovat k včasnému a předvídavému přemýšlení, kde si mají svého plecháčka nechat. Praxe ukáže, jak se řidiči s novou dopravní značkou sžijí a budou jí respektovat.

Potíž může nastat, když neukáznění řidiči značku respektovat nebudou. Jelikož obec nemá Městskou policii, která by měla respektování značky vymáhat, tak si nedokáži představit, kdo bude na dodržování zákazu vjezdu dohlížet a řešit případné neukázněné řidiče.

Druhá potíž bude např. s rodinami, příbuznými či známými někoho z těch 3 domů za značkou. Dodatková tabulka totiž jasně říká: „Dopravní obsluze vjezd povolen„. Tedy vozidla zajišťující zásobování nebo lékařské, opravárenské, údržbářské, komunální a podobné služby pro oblast za značkou, vozidla s označením č. O1, vozidla taxislužby a vozidla, jejichž řidiči, popřípadě provozovatelé mají v místech za značkou bydliště, sídlo nebo garáž. Laicky si mnohdy lidé myslí – vezu autem nákup rodičům, jsem dopravní obsluha. Nebo – jedu vyzvednout zboží, jsem dopravní obsluha. Tak tato laická úvaha je úplně chybná. Sám jsem v Olomouci díky podobné nesprávné laické úvaze zaplatil pokutu.

Jak se situace za touto značkou bude u nás v obci řešit, nedokáži odhadnout. Uvedu modelové situace z reálného denního života. Za panem Mlčákem přijede jeho syn z Plzně, nebo dcera ze Skaštic. Teoreticky za zákaz vjezdu vjet nemohou, ačkoliv auto zaparkují na vlastní zahradě p. Mlčáka. Podobná situace nastane u Roberta, když pojede za svou sestrou a maminkou a auto nechá zaparkované na vlastním travnatém pozemku vedle domu. A třetí případ je Patrik, když pojede autem za rodiči a bratrem. Schválně jsem vybral nejbližší příbuzné ze 3 domů za značkou, u kterých zhruba jednou do týdne tato situace nastane. Všichni jmenovaní zde nebydlí, logicky za rodinou dojíždějí ale parkují na vlastních pozemcích. Přesto by dojezdem autem k domu teoreticky porušili instalovanou značku.

Asi praxe a život ukáže, jak se místně instalovalý zákaz vjezdu bude řešit. V tuto chvíli je dobře, že značka existuje a je umístěna. P.S.: Jen pro pořádek dodávám, že za porušení značky zákazu vjezdu lze uložit pokutu 1 500 až 2 500 Kč (na místě do 2 000 Kč) a řidič získá 1 bod.


Z webu MP Frenštát pod Radhoštěm

Z webu Autoweb

6 komentářů u „Zákaz vjezdu přinese zklidnění dopravy“

    1. Ano, máte pravdu že v obci máme příslušníky Policie ČR. A to je dobře. Protože i díky jejich znalostem a pracovnímu poslání máme větší šanci u nás v obci konat v souladu se zákony.
      Je dost možné, že jsem svůj příspěvek napsal nesrozumitelně, nebo jste si ho pozorně nepřečetl(a). Umístění značky inicioval jeden z obyvatel domů, aby se zklidnila doprava pod okny a vozovka byla používána rezidenty či jejich blízkými. Je tedy dost nelogické, proč by někdo z bydlících v domě volal Policii na svého příbuzného, že porušil instalovanou značku.

  1. Ptáte se proč by někdo volal policii? No proto, protože je to porušení předpisů a v této obci je přece zřejmé, že porušení jakéhokoliv předpisu, byť pouze malého, se tu hlásí na příslušné orgány (kraj, ministerstvo atd.)

    1. Jsem rád, že se shodujeme v základním principu: když někdo poruší dopravní předpisy, je třeba zavolat městkou či státní Policii, aby věc řešila. Vnímám to tak, že oba máme správný cit pro vnímání práva a odpovědnosti, jako základního kamene fungování právního demokratického státu.
      Ve druhé části Vaší odpovědi vidím náznak dvojího metru při porušování zákonů a pravidel. Zatímco u porušení dopravních předpisů máte jasný způsob na řešení prostřednictvím Policie, u ostatních porušení zákona se stavíte negativně ke zjednání nápravy prostřednictvím zákonných prostředků dozorových orgánů. Chápu Vás. Je to pro Vás, jako občana KuH, nová situace, jak se v právním státě dá, může a někdy i musí využít právní postupy uvedené v zákonech při obraně práv svých či veřejných. To je jedna z výhod právního systému demokratického státu, že poskytuje všem bez rozdílu zákonné opravné prostředky jak se domoci svých práv či nápravy křivdy. Vnímání tohoto principu fungování právního státu do sebe člověk nenasaje za jeden den. Je to dlouhodobý proces poznávání principů práva a chápání možností a způsobů, jak svá práva obhajovat. V Kostelci u Holešova se obtížně hledá někdo, kdo má alespoň základní právní povědomí. V tom mají občané Kostelce u Holešova komplikovanější cestu k právnímu povědomí. Ale lidská vynalézavost a tvořivost je nekonečná, takže jsem optimista.

    1. Ano, rádi přijímáme pozitivně naladěné návštěvy. Rádi si s nimi vyměníme názory, nápady a třeba i kreativní myšlenky. A nebo si s nimi jen posedíme a pobavíme se.
      Jsem v dobrém překvapen, že se těšíte, že takovéto návštěvy k nám přijdou a chodí. Moc často se nevidí, že by cizí lidé přáli sami o sobě cizím lidem něco dobrého. Jste dobrým příkladem. Děkujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *